Cześć wszystkim!
Mam do Was pytanie dotyczące wysyłki Ethereum (ETH) z giełdy na portfel, bo nie chcę popełnić kosztownego błędu.
Załóżmy, że chcę przelać Ethereum (ETH) z giełdy Binance na swój portfel MetaMask, ale podczas wypłaty pojawia się kilka opcji sieci: Ethereum (ERC20), BNB Smart Chain (BEP20), Arbitrum One, Polygon, a nawet PulseChain. Każda z nich ma inne opłaty i czas realizacji. Nie jestem pewien, którą wybrać, żeby nie stracić środków i żeby transakcja przeszła bez problemów. Podczas wysyłania ETH pojawiają mi się m.in. takie sieci jak:
- Ethereum (ERC20)
- BNB Smart Chain (BEP20)
- Arbitrum One
- Polygon
- PulseChain
i jeszcze kilka innych.
Wiem, że każda z tych sieci ma inne opłaty – na Ethereum są one zwykle najwyższe, ale podobno jest najbezpieczniej. Z kolei na BEP20 czy Polygon opłaty są dużo niższe, ale nie jestem pewien, czy ETH wysłane tymi sieciami na pewno dotrze do mojego portfela i czy później nie będzie problemów z korzystaniem z tych środków w aplikacjach DeFi czy przy zamianie na inne tokeny.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć:
- Czym się różnią te sieci przy wysyłce ETH?
- Kiedy można wybrać tańszą sieć (np. BEP20, Polygon), a kiedy trzeba koniecznie użyć ERC20?
- Czy są jakieś ryzyka związane z wyborem innej sieci niż ERC20?
- Jakie macie doświadczenia z przelewami ETH przez różne sieci – czy zawsze wszystko działa, czy zdarzały się jakieś problemy?
Zależy mi na tym, żeby:
- ETH dotarło bezpiecznie do mojego portfela MetaMask,
- nie było problemów z późniejszym korzystaniem z tych środków (np. w DeFi, przy zamianie na inne tokeny, czy wypłacie na inną giełdę),
- nie przepłacić na opłatach, jeśli nie jest to konieczne.
Będę wdzięczny za każdą radę, Wasze doświadczenia i podpowiedzi, na co zwrócić uwagę przy wyborze sieci do wysyłki ETH!
Dzięki z góry za odpowiedzi!
5 odpowiedzi na forum
Dzień dobry wszystkim mam problem tego typu niby wypłaciłem eth z przewalutowaniem na Theter ERC20 przez metamask ale już 5 dni mija i kasy nie ma transakcja opatrzona jest sukcesem nr konta docelowego w revolut też dobry nic nie rozumiem jest to moja pierwsza transakcja, może być że jest to duża kwota(19000) może mi ktoś to wyjaśnić