Cześć wszystkim, z tej strony Ania – od jakiegoś czasu siedzę na KuCoin, ale ciągle mam zagwozdkę, jak właściwie przelać tam swoje środki. Z jednej strony chciałabym szybko wpłacić trochę kryptowalut, z drugiej planuję przelać euro z konta bankowego i nie do końca wiem, w którym miejscu na stronie mam znaleźć IBAN czy adres depozytowy. Jak to u Was wyglądało?
Z tego co udało mi się ogarnąć, najpierw trzeba przejść weryfikację tożsamości (KYC), bo bez niej nie ruszy ani depozyt krypto, ani fiat.
W webowej wersji podobno w prawym górnym rogu wybieram „Assets”, potem „Deposit” i tam mam listę zarówno kryptowalut, jak i opcji fiat. Gdy klikam na wybraną kryptowalutę, pokazuje się adres depozytu i lista obsługiwanych sieci – trzeba zgodzić się, że sieć na KuCoin i sieć z portfela zewnętrznego będą pasować, inaczej można stracić środki.
Jeśli chodzi o wpłatę euro przez SEPA, to w zakładce „Buy Crypto” → „Fiat Deposit” wybieram EUR, potem „Bank Transfer (SEPA)” i widzę swój IBAN razem z instrukcjami, jak wpisać referencyjny kod przelewu.
Podobno trzeba być pewnym, że w banku nie wybierzemy przypadkiem SWIFT, bo SEPA to jedyna oficjalnie wspierana ścieżka dla euro.
Potrzebuję praktycznego potwierdzenia, czy po wykonaniu przelewu SEPA pieniądze pojawiają się od razu, czy może warto się nastawić na kilkadziesiąt godzin oczekiwania. Również chętnie dowiem się, czy ktoś testował wpłatę mniejszych kwot na początek, żeby sprawdzić, czy IBAN i kod referencyjny działają bez problemu. Jak przeszło u Was wpłacanie środków na KuCoin? Jakie kroki warto znać i czego unikać?
Polecana giełda kryptowalut
eToro

- Kupuj i sprzedawaj ponad 130 najbardziej obiecujących kryptowalut
- Świetna platforma dla początkujących i średniozaawansowanych użytkowników
- Zaufało im ponad 40 milionów użytkowników z całego świata
- Automatycznie kopiuj zagrania najlepszych użytkowników (funkcja CopyTrader)
- Wbudowany portfel kryptowalutowy (trzymaj, wysyłaj i odbieraj cyfrowe waluty)
- Graj na wzrosty i spadki (+dostępna dźwignia do 30x)
- Niskie minimum wpłaty - jedynie $50
- Wpłaty i wypłaty za pomocą przelewów, kart bankowych, PayPal, Skrill i więcej
- Zarabiaj na stakowaniu kryptowalut
- Wysoki poziom bezpieczeństwa, licencje finansowe
Zastanów się, czy możesz sobie pozwolić na wysokie ryzyko utraty pieniędzy.
Inwestycje w kryptowaluty są ryzykowne i mogą nie być odpowiednie dla inwestorów detalicznych; możesz stracić całą swoją inwestycję. Zapoznaj się z ryzykiem tutaj https://etoro.tw/3PI44nZ
3 odpowiedzi na forum
Cześć Ania!
Spokojnie, po chwili ogarniesz temat – ja też na początku błądziłem, ale teraz mam to w małym palcu. Zacznijmy od tego, że bez ukończonego KYC nic się nie ruszy – dopiero po weryfikacji zobaczysz wszystkie opcje fiat i możesz wrzucać krypto.
Jak już jesteś zweryfikowana, przejdź na Assets → Deposit i wybierz swoją monetę. Pojawi się adres depozytowy (oraz memo/tag, jeśli jest wymagany) i lista sieci. Musisz wysłać swoją walutę dokładnie tą samą siecią – np. ERC-20 do ERC-20 albo TRC-20 do TRC-20. Inaczej środki zostaną utracone. Po kilku potwierdzeniach w sieci kasa wpadnie na konto w parę–kilkanaście minut.
Chcesz wpłacić przelewem w EUR? – W webowej wersji wybierasz Buy Crypto → Fiat Deposit, zaznaczasz EUR i klikasz Bank Transfer (SEPA). Pojawi się Twój unikatowy IBAN i ewentualny reference code, który trzeba wkleić w tytule przelewu. Standardowy SEPA przychodzi w 1–2 dni robocze i KuCoin nie pobiera za to opłaty. Jeśli zależy Ci na ekspresie, skorzystaj z Easy Bank Transfer (Instant SEPA) – wpłata niemal natychmiast, prowizja minimalna (0,08%+0,3 EUR), ale wymaga wcześniejszego podpięcia konta.
Karta debetowa / kredytowa
To najszybszy sposób: w Buy Crypto → Fast Trade → wybierz płatność kartą (Visa/Mastercard). Kilka kliknięć, podajesz dane karty, potwierdzasz transakcję i od razu lądują środki w postaci krypto. Opłata zwykle oscyluje wokół 2–4% (zależy od dostawcy – Simplex, Mercuryo, MoonPay itp.), ale dla małych kwot to świetna opcja „tu i teraz”.
P2P Trading
Jeśli chcesz zasilić konto fiat bez pośredników, przejdź do P2P. Tam kupujesz euro (lub inną walutę) od innych użytkowników, którzy akceptują różne formy płatności: przelew bankowy, Revolut, a czasem nawet BLIK czy PayPal. Warto przetestować jednego z zaufanych kontrahentów na niewielkiej kwocie, żeby ogarnąć procedurę i reputację sprzedawcy.
E-portfele (Advcash, Payeer, Skrill)
KuCoin obsługuje też depozyty przez e-portfele – jeśli masz już konto Advcash albo Payeer, możesz przelać fiat do nich, a stamtąd jednym kliknięciem uzupełnić saldo na KuCoin. Opłaty i limity zależą od dostawcy portfela, ale często są niższe niż przy kartach.
Inwestycje w kryptowaluty są ryzykowne i bardzo zmienne. Może obowiązywać podatek. Zrozum ryzyko tutaj - https://etoro.tw/3PI44nZ
Kilka dodatkowych tipów ode mnie na początek
– Zawsze testuj małą kwotę, żeby mieć pewność, że IBAN, reference code czy dane P2P są OK.
– Unikaj SWIFT w banku – SEPA to jedyna w pełni obsługiwana ścieżka dla EUR.
– Kopiuj dane prosto z KuCoin, nie przepisuj ręcznie.
– Sprawdzaj historię depozytów i status „Processing” → „Successful”.
Podsumowując: jeśli chcesz szybko – karta. Jeśli tanio – SEPA. Jeśli bez pośrednika – P2P. Powodzenia i daj znać, czy wszystko zadziałało!
Polecana giełda kryptowalut
eToro

- Kupuj i sprzedawaj ponad 130 najbardziej obiecujących kryptowalut
- Świetna platforma dla początkujących i średniozaawansowanych użytkowników
- Zaufało im ponad 40 milionów użytkowników z całego świata
- Automatycznie kopiuj zagrania najlepszych użytkowników (funkcja CopyTrader)
- Wbudowany portfel kryptowalutowy (trzymaj, wysyłaj i odbieraj cyfrowe waluty)
- Graj na wzrosty i spadki (+dostępna dźwignia do 30x)
- Niskie minimum wpłaty - jedynie $50
- Wpłaty i wypłaty za pomocą przelewów, kart bankowych, PayPal, Skrill i więcej
- Zarabiaj na stakowaniu kryptowalut
- Wysoki poziom bezpieczeństwa, licencje finansowe
Zastanów się, czy możesz sobie pozwolić na wysokie ryzyko utraty pieniędzy.
Inwestycje w kryptowaluty są ryzykowne i mogą nie być odpowiednie dla inwestorów detalicznych; możesz stracić całą swoją inwestycję. Zapoznaj się z ryzykiem tutaj https://etoro.tw/3PI44nZ